Шоколадова торта с целувчени блатове
Избрах първата
рецепта, с която да дам начало на блога си да бъде последната торта, която
направих. Поводът – рождения ден на нашия татко, а той определено е най-добрият
татко на света. Тортата стана уникално вкусна. Хареса се на всички. Месец преди
това се ровех в интернет пространството и кулинарните книги вкъщи, за да намеря
„идеалната торта”. И тъй като все нещо не ми достигаше реших да импровизирам и
събрах различни идея в една.
И така приготовленията
започнаха още деня преди празника. Изпратихме таткото на работа и започнахме с
приготовленията. Направих си крема и го скрих в хладилника, което в нашия
случай е изключително трудно, тъй като кулинарът в нашето семейство е именно
той и много трудно може да му убегне някой нов продукт в хладилника. След това
забърках и двата вида блатове, за да ми остане единствено да сглобя тортата
вечерта.
Вечерта преди
рождения ден, след като всички бяха вече по леглата сглобих тортата.
И ето, че
дойде дългоочаквания ден. Рано сутринта преди „всички да са станали” остана единствено
украсата. И понеже нашето семейство е голям фен на горските плодове, голяма
част от тях заминаха докато украсявах тортата. Стана идеално. Поставихме
тортата на празничната маса, украсихме около нея с мъфини и разбира се
най-хубавия подарък – прекрасна поздравителна картичка от малкия Марти. Всичко
стана идеално!
За шоколадовия блат:
250 гр.брашно
2 пак. бакпулвер
50 гр. какао
6 яйца
300 гр. захар
300 гр. масло на стайна температура
2 пак. бакпулвер
50 гр. какао
6 яйца
300 гр. захар
300 гр. масло на стайна температура
За целувчените
блатове:
4 бълтъка
200 гр. захар
100 гр. ситно смлени бадеми ( или други ядки по желание)
есенция от ром
125 мл.ром (за намазване на блатовете)
200 гр. захар
100 гр. ситно смлени бадеми ( или други ядки по желание)
есенция от ром
125 мл.ром (за намазване на блатовете)
За шоколадови крем:
180 гр натурален шоколад
375 мл. сметана
ванилия
За украса: горски плодове по желание180 гр натурален шоколад
375 мл. сметана
ванилия
- Шоколадови блатове: Разбийте маслото със захарта, добавете яйцата едно по едно. Пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера и ги добавете към разбитите яйца.Изсипете сместта във форма за торта с диаметър 22-24 см. и печете на 180 градуса до готовност.След като изстине разрежете блата на 3 части.
- Шоколадов крем: Разтопете шоколада заедно със сметаната и ванилията на водна баня. Сипете готовия крем в купа,покрийте го с фолио и го оставете в хладилника за една нощ докато стегне.
- Целувчени блатове: Загрейте фурната на 150 градуса. Покрийте с хартия за печене две тави с диаметър 22-24 см. В купа разбийте белтъците на пяна, след което постепенно добавете захарта, докато станат на сняг. Добавете бадемите и есенцията от ром, като бъркате внимателно с гумена шпатула, за да не останат пухкави белтъците. Разпределете сместта в тавите и печете около 1 час, докато блатовете станат светлозлатисти. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат.
Остава само да сглобим тортата.Редувайте шоколадов блат,залят с
ром, шоколадов крем и върху него целувчен блат. След което отново крем, втори
шоколадов блат, крем, целувчен блат. Оставете в хладилник готовата торта за 1-2
часа докато стегне. Накрая украсете с плодове по избор. Аз използвах ягоди,
къпини, малини и боровинки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар