събота, 1 юли 2017 г.

Агнешко печено




                                                           Агнешко печено


В нашия дом имаме традиция месото винаги да се приготвя от съпруга ми. Той приготвя страхотно всякакъв вид месо и дори и да искам не бих могла да се конкурирам с него. Миналата събота обаче попаднах на рецепта по един от кулинарните канали за агнешко печено. На следващия ден очаквахме гости и реших и аз да пробвам да направя веднъж поне (до този момент не бях готвила агнешко), пък ако не се получи добре ще поръчваме пици. С мои „леки подробения” се заех още рано сутринта с агнешкото.  Продуктите слагах на око, така че ще се опитам по спомен да ги изброя по-долу.



Необходими продукти: 

1 агнешки бут

масло (около половин пакет)

2-3 лъжици горчица

пресен розмарин

прясна мащерка

чесън

сол

черен и  червен пипер

бира

След като сме измили добре агнешкия бут започваме със шпиковането. Правим прорези на няколко места, в които поставяме малко чесън, розмарин и мащерка. Правим смес от масло и горчица. Поръсваме агнешкия бут със сол, пипер и след това го мажем с приготвената смес. В голяма тава слагам част от пресните билки и  върху тях поставям месото. Изливаме една бира. Аз имах малка бира вкъщи и реших да добавя и  две чаши вода, за да не се изпари течността при печенето и за да се получи повече сос. Отгоре завих с алуминиево фолио. Поставих във фурната на 220 градуса за около 40 минути, след което намалих на 120 и пекох още 4 часа.

Получи се нвероятно вкусно.



Няма коментари:

Публикуване на коментар